لاته آرت
29
شهریور

لاته آرت چیست؟ چطوری لاته آرت درست کنیم؟

لاته آرت روشی برای تهیه قهوه است که با ریختن میکروفوم در یک شات اسپرسو و در نتیجه یک طرح روی سطح لاته ایجاد می شود. همچنین می توان آن را به سادگی با “کشیدن” در لایه بالایی فوم ایجاد یا تزئین کرد. خلق لاته آرت به طور مداوم به دلیل شرایط سخت مورد نیاز برای شات اسپرسو و شیر بسیار دشوار است. این به نوبه خود به دلیل تجربه باریستا و کیفیت دستگاه اسپرسوساز محدود شده است. این اصطلاح در مورد سایر نوشیدنی های حاوی کف شیر مانند کاپوچینو و شکلات داغ نیز صدق می کند.

تاریخچه لاته آرت

لاته آرت به طور مستقل در کشورهای مختلف توسعه یافته است، به دنبال معرفی اسپرسو و توسعه میکروفوم، ترکیب کرم (که امولسیون روغن قهوه و قهوه دم شده است) و میکروفوم که امکان ایجاد الگو را فراهم می کند. احتمالاً ابتدا در ایتالیا توسعه یافته بود.در ایالات متحده، لاته آرت در سیاتل در دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ توسعه یافت و به ویژه توسط دیوید شومر محبوبیت یافت. شومر توسعه میکروفوم (“فوم مخملی” یا “بافت شیر”) را به جک کلی از اسپرسو Uptown در سال ۱۹۸۶ نسبت می دهد و تا سال ۱۹۸۹ الگوی قلب ایجاد شد و امضای آن در اسپرسو ویواس شومر به ثبت رسید. الگوی روزت سپس توسط شومر در سال ۱۹۹۲ توسعه یافت و این تکنیک را بر اساس عکسی که از کافه ماتکی در ایتالیا دید، بازسازی کرد. شومر متعاقباً در دوره آموزشی خود “Caffe Latte Art” لاته آرت را رایج کرد. در همان زمان لوئیجی لوپی از ایتالیا با شومر در اینترنت ملاقات کرد و آنها ویدیوهایی را که در Latteart و Cappuccini Decorati ساخته بودند رد و بدل کردند. لوئیجی لوپی این هنر را درگیر و رشد داد و لاله را در سالونیکو طی نمایشگاهی در غرفه MUSETTI (2004) اختراع کرد.

در مورد اینکه آیا تمرکز بیش از حد بر هنر لاته در میان باریستاها وجود دارد یا خیر، در جامعه قهوه اختلاف نظر وجود دارد. بحث این است که تمرکز بیش از حد بر ظاهر سطحی یک نوشیدنی باعث می شود که برخی مسائل مهم تری مانند طعم و مزه را نادیده بگیرند. این مورد به ویژه با باریستاهای جدید مرتبط است.

چطوری لاته آرت درست کنیم؟

در حالی که بسیاری موافق هستند که ساخت اسپرسو خوب در خود یک هنر است، هنر لاته به الگوهای ساخته شده در نوشیدنی‌های اسپرسو روی فوم اشاره دارد. برای ساختن این طرح های زیبا، اطمینان حاصل کنید که شیر شما به درستی بخارپز شده است و اسپرسوی شما دارای کرم فوق العاده است، کف ظریف بالای شات اسپرسو. شما می توانید در کمترین زمان ممکن آثار زیبایی را در فوم بریزید یا بکشید!

 ساخت فوم

  1. شیر سرد را در یک پارچ سرد بریزید. سعی کنید یک پارچ بخار فلزی را حدود ۳۰ دقیقه قبل از اینکه بخواهید لاته آرت بسازید خنک کنید. پارچ سرد را بردارید و در شیر سرد بریزید تا به ته آبجوش برسد. این باعث می شود شیر اتاق منبسط شود و در حین گرم شدن کف کند.به عنوان مثال، اگر یک پارچ ۱۲ اونس (۳۵۵ میلی لیتر) دارید، حدود ۱۰ اونس (۲۹۵ میلی لیتر) شیر بریزید.به دلیل محتوای چربی بالا،فوم کردن شیر کامل راحت تر از شیر بدون چربی یا کم چرب است.
  2. میله بخار را تمیز کنید و آن را در پارچ شیر قرار دهید. میله بخار را از خود دور کنید و آن را برای چند ثانیه روشن کنید. با این کار شیری که ممکن است گیر کرده باشد پاک می شود. آن را خاموش کنید و بلافاصله به سمت پایین پارچ پایین بیاورید.میله بخار باید به صورت مورب به سمت پشت پارچ نزدیک دسته باشد.
  3. میله بخار را روشن کنید و دماسنج را وارد کنید. میله بخار را به محض اینکه آن را داخل شیر فرو کردید، روشن کنید. اگر می خواهید دمای شیر را بررسی کنید، یک دماسنج را در کناره پارچ قرار دهید. به آرامی میله را در شیر بالا بیاورید تا نزدیک بالای آن باشد. شیر باید مانند گرداب در حال چرخش باشد.
  4. شیر را حرارت دهید تا به دمای ۱۴۰ تا ۱۴۵ درجه فارنهایت (۶۰ تا ۶۳ درجه سانتیگراد) برسد. دسته بخار را به سمت پایین پایین بیاورید تا حدود ۱ سانتی متر (۰.۴ اینچ) از بالای شیر فاصله داشته باشد. شیر نباید زیاد کش بیاید و یا حباب بزرگی وجود نداشته باشد. این کار به جای فوم خشک و سفت، میکروفوم صاف و مخملی ایجاد می کند.
  5. میکروفوم شیر بخار پز است که از حباب های ریز زیادی تشکیل شده است.که باعث می شود شیری با بافت نرم که به راحتی ریخته شود.به خاطر داشته باشید که بعد از اینکه میله بخار را خاموش کردید، شیر برای مدت کمی به گرم شدن ادامه می دهد. از گرم کردن بیش از حد شیر خودداری کنید وگرنه خطر سوختن خود را افزایش خواهید داد.وقتی تجربه کافی کسب کردید، احتمالاً به دماسنج احتیاج نخواهید داشت. با کمی تجربه معمولاً می توانید با احساس دمای پارچ متوجه شوید که شیر چقدر داغ است.

  6. دسته بخار را خاموش کنید. بخار را ببندید و دماسنج را از پارچ بخار خارج کنید. پارچ شیر کف کرده را روی پیشخوان بکوبید و سپس شیر را به آرامی بچرخانید تا برای ریختن آماده شود.چرخاندن شیر از شر هر حباب بزرگی در کف که می تواند ریختن آن را سخت کند خلاص می شود.
  7. میله بخار را تمیز کنید. یک پارچه مرطوب بردارید و به محض اینکه گرم کردن شیر را تمام کردید، میله بخار را کاملا پاک کنید. میله بخار را با روشن کردن کامل آن برای چند ثانیه تمیز کنید. با این کار هر شیری که در داخل دسته باقی مانده است پاک می شود.
    به یاد داشته باشید که اگر از دماسنج استفاده می کنید، آن را پاک کنید.

میکروفوم

درست کردن اسپرسو

  1. حدود ۷ تا ۸ گرم اسپرسو را برای هر شات در یک پورتافیلتر تمیز اندازه بگیرید. برای فشار دادن یکنواخت روی سطح از تمپ استفاده کنید تا حدود (۱۳ تا ۱۸ کیلوگرم) به آن فشار وارد کنید. از گذاشتن اسپرسوی فشرده برای مدت طولانی در پورتافیلتر بخصوص اگر پورتافیلتر داغ است خودداری کنید. اینکار می تواند اسپرسو را بسوزاند.
  2. ضربه یزنید. بلافاصله پورتافیلتر را داخل دستگاه اسپرسوساز قرار داده و آن را روشن کنید. چند ثانیه طول می کشد تا اسپرسو شروع به چکیدن از دستگاه به داخل لیوان شات یا پارچ کوچک شما کند. قبل از اینکه آن را خاموش کنید، حدود ۲۱ تا ۲۴ ثانیه فوم بریزید.با کمی تمرین، می توانید همزمان اسپرسو را ریخته و شیر را فوم کنید. این کار باعث می شود که نه اسپرسو و نه شیر  برای مدت طولانی ساکن بماند.
  3. از کارهای خود عکس بگیرید.عکس های خود را عیب یابی و دوباره تمرین کنید. ممکن است لازم باشد قبل از ساختن لاته آرت، فقط کشیدن شات های اسپرسو را تمرین کنید. اگر متوجه شدید که اسپرسو خیلی طول می کشد تا داخل فنجان شود، ممکن است پورتافیلتر را خیلی محکم کرده باشید. یا اگر بلافاصله پس از شروع شات اسپرسو در فنجان ریخته شود، ممکن است لازم باشد آن را محکم تر بکوبید یا از اسپرسو بیشتری استفاده کنید.
    فوراً از اسپرسو استفاده کنید. شات های اسپرسو را به آرامی در یک فنجان یا لیوان دهان گشاد بریزید تا خامه روی آن بماند. کرم همان چیزی است که هنر لاته شما را واقعاً متمایز می کند. اگر قبل از ریختن شیر بخار پز شده اجازه دهید شات برای مدت طولانی (بیش از ۱۰ ثانیه) بماند.

یک فنجان دهان گشاد به شما فضای بیشتری برای لاته آرت شما می دهد.

ریختن شیر و زدن طرح

  1. مقداری از شیر را داخل اسپرسو بریزید. فنجان دهان گشاد را با اسپرسو در دست غیر غالب خود بگیرید. فنجان را حدود ۲۰ درجه به سمت پارچ شیری که در دست دیگر گرفته اید کج کنید. شیر بخار پز شده را به آرامی مستقیماً داخل اسپرسو بریزید تا زمانی که فنجان تقریباً نیمه پر شود.هدف این است که کرم غلیظ روی آن شناور بماند. اگر خیلی سریع بریزید، می تواند اسپرسو را بشویید که ایجاد لاته آرت را دشوار می کند.
  2. پارچ را به فنجان نزدیک کنید. هنگامی که فنجان نیمه پر شد، می توانید فنجان دهان گشاد را به سمت عقب کج کنید تا زمانی که مستقیم به سمت بالا قرار گیرد. در همان زمان، پارچ شیر بخار پز را درست بالای سطح اسپرسو حرکت دهید. شما باید مقداری از میکروفوم سفید را در اسپرسو ببینید. اکنون می توانید شروع به طراحی کنید.
  3. طرح های مختلف روی لاته

    طراحی قلب ایجاد کنید. هنگامی که نقطه سفید میکروفوم را در فنجان دیدید، به ریختن آن ادامه دهید. شما باید یک دایره سفید بزرگ را در نظر بگیرید. وقتی تقریباً فنجان را پر کردید، شیر را از دایره سفید به طرف دیگر فنجان بریزید. این کار شیر را از میان دایره می کشد تا شکل قلب ایجاد شود. به یاد داشته باشید که شما در حال جابجایی شیر و پارچ هستید، نه فنجان با اسپرسو. اگر شیر خیلی خشک یا سفت باشد، ممکن است با یک لکه سفید بیشتری مواجه شوید. دوباره امتحان کنید و شیر را فوم دار کنید تا شل شود.
    یک الگوی گل یا لاله ایجاد کنید. به محض مشاهده نقطه سفید روی کرم از ریختن شیر کف کرده خودداری کنید. یک ثانیه صبر کنید و سپس یک نقطه دیگر را درست پشت نقطه اول بریزید. به ساختن هر تعداد نقطه که دوست دارید ادامه دهید تا زمانی که آماده باشید شیر را از میان نقاط بریزید. این کار همه آنها را به هم متصل می کند و نقطه ها را مانند برگ می کند.شما اساساً یک قلب کوچک از نقطه پایانی می سازید. انتهای قلب ساقه گل می شود.
    طرح روزتا درست کنید. به محض اینکه نقطه سفید میکروفوم را در کرم مشاهده کردید، از مچ دست خود استفاده کنید تا شیر را به آرامی از یک طرف به سمت دیگر در حالی که آن را در فنجان بریزید، تکان دهید. میکروفوم سفید باید شروع به باد کردن کند. به تکان دادن شیر ادامه دهید تا فنجان تقریباً پر شود و طرح تقریباً بالای فنجان را بپوشاند. پارچ شیر را کمی بالا بیاورید و مستقیماً از شیر به طرف دیگر فنجان بریزید.
    از استفاده کل بازو برای تکان دادن شیر در فنجان خودداری کنید. با این کار کنترل کمتری بر طراحی خواهید داشت.

طراحی و حکاکی لاته آرت

حکاکی و طراحی لاته آرت

یک طرح یا کلمات را در فوم حک کنید. یک خلال دندان یا سیخ بردارید و آن را از میان فوم بالای لاته بکشید تا الگوها یا هنر خود را ایجاد کنید. حتی اگر فوم شما از میکروفوم ظریف ساخته نشده باشد، این کار به خوبی کار می کند. حتی می توانید از اچ برای ایجاد کلمات در فوم استفاده کنید.
قبل از کشیدن خلال دندان روی فوم، روی سیروپ امتحان کنید. این می تواند جلوه ای شبیه به وب ایجاد کند یا به شما امکان می دهد کلمات را راحت تر بنویسید.

طراحی لاته آرت با شابلون

شما می توانی با شابلون طراحی کنید. می توانید شابلون هایی بخرید که به سادگی روی لاته قرار می دهید. پودر کاکائو، دارچین یا مخلوط ادویه را روی شابلون تکان دهید و شابلون را بردارید. با این کار تصویر شابلون در بالای لاته باقی می ماند.
می توانید با استفاده از پلاستیک نازک یا کاغذ مومی لاته خود را طراحی کنید. از یک تیغه استفاده کنید تا طرح مورد نظر خود را با دقت در پلاستیک برش دهید. شما می توانید آن را روی لاته مانند یک شابلون قرار دهید.

برای طراحی های منحصر به فرد از شکلات استفاده کنید. برای طراحی منحصر به فرد، قبل از ریختن شیر در فنجان، مقداری پودر کاکائو را روی اسپرسو در فنجان بپاشید. وقتی شیر را روی آن بریزید، لاته تیره به نظر می رسد. همچنین می توانید با استفاده از سیروپ شکلات در فوم چرخان ایجاد کنید.با کشیدن تار، دانه های برف یا گل با استفاده از سیروپ شکلات آزمایش کنید.

در آخر به شما یادآور می شویم که با انجام کار عملی در دوه لاته آرت زیر نظر مربیان مجرب سریعتر به نتیجه دلخواهتان خواهید رسید و به سوالات خود در حین انجام کار پاسخی مناسب می گیرید.